Un exemplu potrivit ar putea fi dezastrul de la Ibrox petrecut pe 2 ianuarie 1971. Pana in minutul 90 al meciului Celtic conducea cu 1-0 astfel incat suporterii echipei Rangers au inceput sa paraseasca tribunele pana in momentul in care Colin Stein a egalat pentru gazde in prelungiri. Izbucnirea de bucurie din interiorul stadionului i-a intors din drum pe cei care plecau astfel barierele de protectie de la scara 13 au cedat iar fanii au cazut unii peste altii intr-un morman urias. 66 e persoane si-au pierdut viata, printre care si copii, motivul principal fiind asfixierea, iar peste alti 200 de oameni au fost raniti.
Video cu dezastrul de la Ibrox
Un alt exemplu concludent este incendiul de la Bradford din 11 mai 1985. LA meciul cu Lincoln City, la finalul caruia Bradford ar fi trebuit sa sarbatoreasca castigarea diviziei, un foc a izbucnit pe terasele de lemn vechi de mai bine de 20 de ani. Desi arbitrul a oprit meiul iar politia a incercat sa evacueze suporterii, focul s-a extins rapid si multi au fost prinsi in infernul de foc si fum toxic. 56 de oameni au murit iar alti 450 au avut nevoie de ingrijiri medicale. In acea vreme s-a speculat faptul ca focul a izbocnit din pricina unei tigari aprinse. Focul s-a extins rapid din pricina vantului aprig si a lemnului invechit.
Video cu dezastrul de la Brandford
Video cu dezastrul de la Heysel
Video cu dezastrul de la Hillsborough
Tocmai din cauza jurnalismului solutii au fost luate pentru evitarea dezastrelor de aceasta natura. Dupa tragedia de la Ibrox in Scotia s-a emis Actul Privind Securitatea Pe Stadioane (1975) care cuprindea niste reguli severe cu privire la fluxul fanilor in interiorul arenei. Inainte de asta insa Ibrox Park a fost reproiectat. In urma incndiului de la Bradford a adus la aparitia unor noi reguli pentru arenele sportive. In 1985 a fost interzisa instalarea gradulelor de lemn in stadioane. S-au adunat foarte multe acte de caritate care au ajutat la reconstructia arenei. The Crowd au lansat un cover dupa "You'll never walk alone" unde au fost stranse 3.5 mil de lire sterline care au modernizat Brandford. Dupa dezastrul de la Heysel cluburile de fotbal engleze au primit o lovitura grea din partea UEFA, excluderea din toate competitiile europene pe termen nelimitat. Dupa incidentul major de la Hillsborough fotbalul britanic a intrat intr-un proces amplu si continuu de modernizare a nivelului infrastructurii.
In final consider ca aceste evenimente subliniaza faptul ca efectul de turma este unul negativ in societatea noastra. Nu trebuie niciodata sa devenim primitivi deoarece suntem fiinte rationale desi evenimentele de mai sus nu arata acest aspect al fiintei umane. Trebuie sa ne dam seama ca tot ceea ce facem ar putea sa aiba consecinte grave asupra unor oameni nevinovati sau chiar asupra noastra. Lacomia duce distruge valorile umane iar zgarcenia poate duce la dezastre. Trebuie sa punem mare accent pe siguranta noastra si a celorlalti in orice circumstanta. Trebuie sa contientizam faptul ca suntem oameni nu animale si sa nu ne uitam virtutiile si valorile personale tocmai pentru a evita asemenea dezastre de amploare. Vrei sa fi om sau OM ?...
The Crowd - "You'll never walk alone"