Scopurile si obiectivele urmarite de jurnalisti in activitatea lor profesionala sunt diferite de la o tipologie la alta. Pentru Jurnalismul T.V. este important fizionomia (sa arati mereu bine, sa te intretii), sa fi telegenic, sa ai o dictie impecabila, o voce relaxanta, sa ai o stapanire de sine foarte buna si sa emani incredere oamenilor care te privesc. Pentru Jurnalismul scris -ziar, web, reviste, etc.- nu se pune atat de mult accentul pe fizionomie cat se pune pe captarea informatiilor rapid, coerent si in mod valid. Trebuie sa fi mereu bine pregatit, sa comunici cu multa lume, sa fi mereu informat in legatura cu ce se petrece, sa ai posibilitatea sa te implici in campanii si actiuni de binefacere pentru a cunoaste diversi oameni, pentru a face cunoscuta viata lor si sa iti dezvolti o capacitate de reactie in diverse situatii limita. Pentru FotoJurnalism nu este importanta fizionomia ci modalitatea de captare a evenimentelor intr-un mod coerent si corect. Modalitatile in care prinzi lumina pentru a exprima anumite emotii sau trecerea de la un cadru la altul pentru a prinde anumite evenimente sunt doar cateva lucruri banale intr-o lume a fotojurnalismului. Aici trebuie intradevar talent, rabdare, cunostinte multiple si seriozitate.
Conditiile de lucru al unui jurnalist intr-o lume democratica sunt mult mai bune decat cele intr-o lume comunista spre exemplu. Sunt o multime de oportunitati pe care un jurnalist bun le prinde si se foloseste de ele pentru a aduce in scena o stire de senzatie. Limitle unui jurnalist sunt ca nu toate adevarurile pot fi publicate, sau expuse coerent -din lipsa de informatii- nu pot publica ceva de o importanta nationala daca nu primesc qacordul guvernului. O alta constrangere ar fi faptul ca articolele despre cultura nu sunt vizualizate de public obligandu-l astfel pe jurnalist sa vorbeasca mai mult despre stiri senzationale -violuri, crime, celebritati, etc. - astfel degradand initiala dorinta a jurnalistului, accea de a ajuta. Se mai pune si problema ca din facultatea de jurnalism nu prinzi deprinderile meseriei lucru care nu te ajuta sa fi constient de toate dificultatile pe care le-ai putea intampina. O alta problema ar fi programul de lucru, fiind jurnalist esti mereu in cautare de noi stiri si evenimente asa ca nu exista momente de odihna sau concediu.
Desi in urma celor scrise drumul catre a deveni un bun jurnalist este presarat cu greutati putem sa urmam exemplul unor mari jurnalisti ai Romaniei : Victor Ciutacu, Cristian Tudor Popescu, Octavian Stireanu, Horia Alexandrescu, Petre Mihai Bacanu, Sorin Rosca Stanescu, Monica Lovinescu, etc. care erau marcile imposibile de confundat al unui succes colosal. Calea catre succes este acela de a urma exemplul celor mai buni oameni.
In final sunt de parere ca facultatea de Jurnalism poate fi alegerea ideala daca iti doresti o meserie plina de spontaneitate, de dificultati neprevazute, de emotie si devotament, de interes fata de cultura condusa de dorinta de a ajuta.
"Jurnalismul este o catapulta enorma pusa in miscare de gurile marunte" Balzac
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu